Vanliga frågor och svar

En enkel väg till svar på dina frågor

Vi har samlat de mest vanliga frågorna och svaren för att du lätt ska kunna hitta svar på dina frågor. Tänk dig att vakna upp med perfekta ögonbryn, förföriska läppar och definierade ögonlinjer – det är vad permanent makeup handlar om! Luta dig tillbaka och läs igenom våra svar för att ta reda på allt du behöver veta om denna magiska kosmetiska procedur. Om det är något vi inte täcker, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig att känna dig strålande! 

Kan man göra permanent make up även om man är äldre och rynkig?

Det går bra tatuera sig, oavsett ålder! Vi anpassar alltid färg, form och arbetssätt efter varje persons egna förutsättningar. Alla kan ha permanent make-up om man gör det på rätt sätt.

Kan jag sminka mig när jag kommer för behandling?

Det går bra att sminka sig innan när du kommer för behandling. Jag hjälper att tar bort sminket innan börjad behandling på det område som skall tatueras.

Vad är skillnaden mellan 3D och & 6D?

I 6D metoden så används Microblad/manuella metoden (inte maskin). Stråna görs i olika längder, för ett mer äkta och naturligare resultat.

Kan det uppstå några komplikationer?

Så länge man sköter sin hygienen efter behandlingen så är det så gott som helt riskfritt att göra en kosmetisk tatuering. Direkt efter kan det vara lite svullet och rött ett par timmar. Det kan klia under läkningstiden, men det är helt normalt.

Jag har en heltäckande ögonbrynstatuering, kan jag komma till er och göra om dem så det blir 3D hårstråteknik?

Har du en äldre tatuering kräver jag en separat konsultation innan (går även bra att skicka bilder) så jag kan bedöma om det går att göra något åt tatueringen. Det beror på hur den gamla tatueringen ser ut. Är tatueringen väldigt ljus och vill ha mörkare är det ganska enkelt. Är den mörk är det betydligt svårare. Hårstråtekniken går ut på att lämna tomt mellan hårstråna, och om det är en mörk heltäckande bakgrund syns inte stråna lika bra.

Vad händer om det blir fel?

Det blir inte fel! Vi ritar upp allting väldigt noga innan behandling, så att du som kund får godkänna färg och form.

Vilken färg väljer man?

Vi tittar tillsammans på pigmentet och man brukar ofta utgå ifrån din hud, hårfärgen och önskemål väljer vi det som passar dig men ett tips är att ta med en brynpenna/skugga som man brukar fylla i med. Så kan man utgå från den. Man måste även tänka på att tatueringen ska se bra ut även som osminkad, därför väljer man ofta en nyans som är lite ljusare än den man målar.

Hur väljer man tatuerare?

Det finns tyvärr många dåliga exempel på permanent make up. Kolla därför nog upp vem du anlitar när du väl har bestämt dig, be att få se bilder/exempel på deras arbeten. kolla på utövarens tidigare före och efter bilder så att du vet att resultatet blir bra. Det är några som kopierar bilder från andras hemsidor och använder i sin marknadsföring.
Det kan skilja mycket från salong till salong. Vissa salonger tatuerar med maskin medan andra, som 1st Eyebrows skär förhand. Detta är en artistisk behandling, vilket innebär att det behövs ett seende för symmetri och balans för att skapa fina välgjorda bryn. Behandlaren måste också ha handlag för att skära snitten bra och vissa personer äger den förmågan bättre än andra.

Jag har hört att ögonbryn blir röda/blå när de börjar blekas?

Det är tyvärr ett ganska vanligt förekommande problem, därför att pigmenten i färgblandningen bleks olika snabbt. Dagens moderna färger som jag jobbar med blir inte röda/blåa när det bleks.

Är det samma sak som en vanlig tatuering?

Nej, permanent make up är en semi-permanent tatuering. Man går inte djupt ner i huden som vid vanlig tatuering. Detta är för att man ska kunna ändra färger och linjer då huden förändras med åldern.

Mina egna hårstrån är väldigt ljusa, kommer det att se konstigt ut om jag tatuerar ögonbrynen?

Det spelar ingen roll vad du har för färg på dina egna strån. Man anpassar färgen efter vilken färg man har på hårstråna. Tatueringen ligger på huden under hårstråna, så färgen “lyser igenom” de egna stråna. Vissa väljer att färga hårstråna, men de flesta låter dem vara ljusa, vilket ger en extra “highlight-effekt”.

Kan man tautera sig när man är förkyld?

Om man har feber eller en infektion i kroppen bör man inte tatuera sig. Sänkt immunförsvar kan leda till större infektionsrisk, smärtsammare behandling, och sämre läkningsprocess.

Kan man ha ögonfransförlängning när man tatuerar ögonen?

Nej! Man kan inte ha lösögonfransar när man ska tatuera sig. Det är extremt ohygieniskt, och när man tatuerar ögonen är de extra känsliga för infektioner. Dessutom är fransarna i vägen under själva behandlingen. Man torkar hela tiden bort överflödsfärg, och eftersom lösfransarna är så hårda är det lätt att de fastnar i bomullen och slits av, och då följer den egna fransen med. Man kan permanenta och färga fransarna före behandlingen om man känner sig obekväm med att gå utan lösfransar/mascara under läkningstiden. Så fort tatueringen har läkt (en vecka) kan man sätta dit lösfransarna igen.

Kan man tatuera sig om man är gravid eller ammar?

Nej, det rekommederar vi inte.

Jag ska åka utomlands, kan jag göra permanent make up innan jag åker?

Det är inga problem! Det enda man ska tänka på är att vara försiktig med sol och vatten på det tatuerade området den första veckan efter behandlingen. Tatueringen läker vanligtvis på mindre än en vecka, och så fort det är läkt kan man göra allt precis som vanligt. Det är dock alltid bra, men inget måste, att använda solskyddsfaktor för hållbarhetens skull efter läkning.

Hur är det med allergier?

Allergiska reaktioner vid permanent makeup är extremt sällsynta.

Hur ser det ut efteråt?

När tatueringen är nygjord är den skarp och färgstark. Vissa blir lite röda eller svullna runt tatueringen ett par timmar direkt efter, men det är oftast inte mycket. Att träffa vänner eller gå till jobbet efter behandling är inga problem alls.

Måste man raka bort sina egna ögonbryn när man ska tatuera sig?

Nej, man ska absolut inte raka bort sina egna hårstrån vid ögonbrynstatuering. Man plockar bort de hårstrån som är utanför själva ögonbrynsformen. Det är finast att behålla så mycket av sina egna strån som möjligt.

Gör det ont? Blöder det?

Det gör inte särskilt ont att göra permanent make up. Bedövningskrämen är väldigt effektiv. Dessutom lägger man ny bedövning flera gånger under behandlingen, så det känns mindre och mindre. Det kan kännas lite obehagligt pga naturliga reflexer när man tatuerar nära ögonen. De flesta tycker att det gör ondare att plocka ögonbrynen än att tatuera dem. Många kunder somnar under behandlingen.Det blöder mycket lite eller inte alls. När du är färdig med behandlingen blöder det inte.

Hur bestämmer vi vilken färg/form som passar mig?

Vi ritar tillsammans upp en form där vi utgår från riktlinjer, ansiktsform och önskemål. Färgen bestämmer vi utifrån vilka färger du har i dig själv/ matchar bäst till din hudton samt vilket resultat du önskar.

Måste man komma på konsultation innan man bokar tid?

Nej, det behövs inte. Vi har alltid en konsultation i samband med behandlingen där vi ritar upp och går igenom olika färger och former. (Om kunder med äldre tatueringar är osäkra att tatuera över sin gamla tatuering, bör en konsultation göras eller skicka in bilder innan för bedömning av behandling)

Hur länge håller en tatuering?och hur ser det ut när det försvinner?

Det kallas semipermanent tatuering vilket innebär att med tiden läker det bort, Det är väldigt individuellt hur länge en permanent make up håller. Det beror på hur du sköter tatueringen, ålder, hudtyp (en tatuering håller kortast tid på kunder med fet hy) samt färgval om du har valt en svag, ljus färg så kan du förväntas behöva flera påfylllningar än om du har valt en mörkare ton. Tatueringen kan även påverkas av hudvårdsprodukter och sol. Att använda solskydd är viktigt så att det inte bleks t.ex.,undvika anti-aging produkter precis på brynen. Sen beror det på takten av cellförnyelse, på äldre hy håller det längre då cellförnyelsen i huden är lägre. Medans en yngre hy har bättre cellförnyelse.
För att bibehålla intensiteten i tatueringen rekommenderar vi att man fyller på med några års mellanrum.

Några som gör ögonbryn kommer tillbaks och fyller i efter ca 1-2 år, men det finns de som kommer efter 2år också. Räkna med att du får fräscha upp din tatuering efter 1 år så blir du i alla fall inte besviken!

Denna metoden bleknar och försvinner sedan, därför försvinner det så att det ser naturligt ut under tiden.

Hur går ett återbesök till?

Ett återbesök inom 8 veckor ingår i priset. Du ansvarar själv för att boka din tid i god tid innan. I normala fall kan du räkna med att 30 – 40 % av färgen försvinner under denna tid. Det kan vara så att färgen släpper mer eller mindre beroende på vilken hudtyp du har. Fet hud släpper fortare medan mer mogen hud släpper mindre. Det slutgiltiga resultatet ser man först efter läkningsprocessen ca 28-30 dagar.Efter minst en månad får du komma tillbaka för en retusch då vi korrigerar om det behövs och fyller på färg. Efter första behandling 2-3 veckor kan se suddig blek eller ojämn ut,Det är fullt normalt. Detta rättas till vid andra behandlingen som vi kan se hur pigmenten har reagerat med din egen hud.

Idag var jag hos Mod och gjorde mina bryn och är super nöjd! Hade gjort 3D bryn för några månader sen som blev misslyckad med Mod gjorde ett underverk med dom. Jag kände mig trygg och hon är väldigt noga!
Tack snälla för allt!
-Andrea Silic Lilienberg